Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko zagorske županije povodom obilježavanja 3. prosinca Međunarodnog dana osoba s invaliditetom prisustvovala je i organizirala razne trodnevne aktivnosti.

 OKRUGLI STOL POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM (ZABOK, 2. PROSINCA 2013.)

 U Zaboku je uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan okrugli stol u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Koordinacije udruga osoba s invaliditetom. Ove godine tema razgovora bilo je uklanjanje barijera, u cilju stvaranja inkluzivnog i pristupačnog društva za sve, a cilj je bio i senzibilizirati lokalnu zajednicu s potrebama osoba s invaliditetom.

Predstavnici udruga predstavili su svoj rad i napore koje ulažu da bi svojim članovima poboljšali kvalitetu življenja, a većinom se radi na volonterskoj osnovi, jer rijetke udruge imaju zaposlene. Unatoč malim resursima udruge vrlo aktivno nastoje provoditi projekte za svoje članove, no potrebno je da se lokalna vlast i nadležne institucije aktivnije uključe kako bi im se pomoglo u radu.

Na okruglom stolu predstavnici gradova i općina iznijeli su svoja iskustva i prijedloge za poboljšanje suradnje; predstavnici institucija koje usko surađuju s udrugama govorili su o zapošljavanju i provođenju projekata, a kao uvod zamjenica župana Jasna Petek, prezentirala je zakonsku regulativu i mjere koje su jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne provoditi u cilju što bolje integracije osoba s invaliditetom.

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE OSOBA S INVALIDITETOM KZŽ (ZLATAR, 3. PROSINCA 2013.)

 Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruga osoba s invaliditetom KZŽ upriličila je u svojem uredu u Zlataru “Dan otvorenih vrata”, kako bi približila suradnicima, ali i široj javnosti aktivnosti i projekte koje provodi. Udrugu su posjetile predstavnice krapinskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čija je pročelnica Mirjana Jurman izjavila da putem mjera za poticanje zapošljavanja nastoje pomoći i osobama s invaliditetom dok su u programu UNLIMITED bili partneri, zajedno sa KZŽ.

Dobru suradnju s HZZ-om potvrdio je i predsjednik Udruge Davor Brlić, posebno izdvojivši zapošljavanje na javnim radovima. Podršku županijskoj Udruzi osoba s invaliditetom jučer su svojim posjetom dali i Jasenka Auguštan Pentek dogradonačelnica grada Zlatara, Tanja Cujzek – ravnateljica Obiteljskog centra KZŽ, Verica Sugentić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica sa suradnicima, Jurica Bizjak predsjednik elektor Rotary kluba Krapina, Goran Šantek voditelj ispostave HZZO Zlatar te predstavnik Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

SVEČANO OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM (ZAGREB, 3. PROSINCA 2013.)

 Povodom prijema Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u redovno članstvo Europskog foruma osoba s invaliditetom, u Hotelu Holiday održano je svečano obilježavanje 3. prosinca Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Događaju su prisustvovali predstavnici brojnih saveza i udruga kao i ministrica Socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

POSJET OSNOVNOJ ŠKOLI (ZLATAR, 4. PROSINCA 2013.)

 Predsjednik udruge sa svojim psom pomagačem Reom posjetio je OŠ Ante Kovačića Zlatar, 1 b razred. Prilikom posjeta učenicima je predstavljen rad udruge, važnost obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Također, djeca su upoznata sa životom osoba s invaliditetom, sportovima kojima se bave i raznim drugim stvarima. Tijekom zajedničkog druženja predstavljen je i rad rehabilitacijskog psa, i demonstracija kao je biti slijep u kretanju sa psom.